Heide - Dansk - last updated: 22.08.1998

HEIDE HOMEPAGEInformationer på danskHeide viser sig
Heide hæver sig, bygget på højere liggende hedeland, forsigtigt over horisonten. „Up de Heyde": således dukker navnet for første gang autentisk op i 1434. Sikkert er det, at allerede tidligere i skærmingspunktet mellem to handelsveje, den ene vej førte fra Ejderen til Elbens havne og den anden forbandt Vesterhavet med det østlige Holsten, bosatte sig nogle handlende, smede og hjulmagere. Fra begyndelsen af vidste Heiderne, at fremgangen af deres unge by afhang af markedspladsen. Der findes ikke en by i Tyskland, der lod et så stort areal (næsten fem hektar) forblive ubebygget, for til enhver tid at have plads nok til markedsdage, forsamlinger og store fester. Hver lørdag formiddag er det halve af Dithmarschen på benene og mødes på torvet.

Slentretur
Udgangspnktet er naturlikvis markedspladsen. Måske skulle man dyppe fingrene endnu en gang i St.-Georgs-Springvandet, og så videre: hvile ud på en café, drikke vin hos italieneren, videre i retning af Schuhmacherort, og der er vores mål vandtornet, byens skønne vartegn. Tag en hvil på en bænk og lad Dem til slut forledes til en gennemgang af Heides historie: Thi her ved Ostpool befinder Heides hjemstavnsmuseum sig, og også museet for Dithmarscher forhistorie findes her. Heide har „noget", siger folk. For at være helt nøjagtig: Den har alt. Thi der er intet, De ikke kan købe her. Mellem Friedrichstaße og Markt, mellem Süderstraße og Schuhmacherort, mellem Wulf-Isebrand-Platz og Bahnhofstraße, butiksvindue efter butiksvindue, passage og således mange opdagelser.

Festen: Heider Marktfrieden
Det er den yngste, men også den største fest, og det er en rejse i det tidligere middelalder. Enhver kan deltage. Med denne fest erindrer Heide sin begyndelse, thi siden 1447 mødtes de 48 regenter af den frie bonderepublik Dithmarschen på markedspladsen. De var folkets repræsentanter og afsagte domme og bestemte bondefællesskabernes liv. "Marktfrieden" sikrede handelens fredlige og sikre udøvelse. Altså skruer vi historiens hjul tilbage og springer ind i datidens brogede markedsmylder: telte og middelalderlige indkøbsboder bestemmer billedet, røgen stiger op, mennesker i de gamle dragter er undervejs, et strot bondebryllup bliver fejret, vi ser stolte ridere og kamplege, på friluftsscenen bliver det store historiske stykke opført, og hele tiden er gøglerne der. Festen varer tre dage. Den næste "Heider Marktfrieden" kommer snart, alle to år i Juli-måned. De må De ikke gå glip af! Den næste "Heider Marktfrieden" finder sted fra 7.-9. Juli 2000.

Landskab og Landsbyerne
Det er den høje himmel, der præger dette landskab, skyerne, der sejler frem fra vest, og det er vinden, der sørger for klarhed. Naturens renhed, som man kun sjældent finden den. Og hvad ville Heide være uden sine omgivelser, sine landsbyer med dens skove og mosens blinkende vandoverflade eller uden landskabet omkring Heide? Flad som en tallerken ligger den mætte, frugtbare marsk foran os. Lige gader, endeløse kornmarker, en del græsarealer, også kål- og roemarker. Kun af og til en rigtig landsby, f. eks. Wöhrden, Tellingstedt, Weddingstedt, Nordhastedt eller Hennstedt. Og det er også det skønne ved Heides omgivelser: De kan nå alt på de cykelstier med "skøveknuseren".
If you have any questions, comments or suggestions with regard to our World Wide Web sites, please send them to webmaster@heide.com

All of the scans and icons on these pages are private material or were taken from public domain sources and it is assumed that they are in the public domain. No known copyrighted material is used. If you are aware of copyrighted material in use on this page, please inform us so that we can remove it.

Diese Seiten werden permanent aktualisiert und erweitert.
Bitte schauen Sie wieder rein!

Copyright © 1998 by EDV-Service Michael Lütje - Online Division, Heide
Mail your comments to webmaster@heide.com

this site is brought to you by ONLINE-DIVISION